logo

Save

Save

Save

Save

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

pozadina

Save

Save

Članci

EUROPOINT OD 15. JULA ZVANIČNO U VLASNIŠTVU SAVANE

europoint2

 

Mediji su objavili da švedska kompanija Savana Holding AB kupuje prvu ekološku zgradu u Podgorici Europoint, što je izazvalo veliko interesovanje javnosti, tim prije što je osnivač ove kompanije čovjek koji je rođen i odrastao u Crnoj Gori, preciznije Podgorici, gospodin Veselin Vesko Mijač. Gospodine Mijač, što Vas je opredijelilo da  uđete u najnoviji biznis, odnosno investiciju kupovinom zgrade Europointa?

Vesko Mijač: Zgrada Europoint jedna je od najinteresantnijih zgrada, ne samo sa aspekta Podgorice kao Glavnog grada, već i sa aspekta evropskih normativa, ekološki urađena, vrhunskog kvaliteta i u samoj gradnji, i klijentelom na kojoj mogu pozavidjeti velike evropske prestonice.

Koliko je vrijedna ova investicija i što planirate nakon kupovine ove zgrade, jedinstvene u Podgorici zbog svog energetskog potencijala koji se oslanja na podzemne vode i korišćenje njihove toplote, putem toplotnih pumpi. Koja će biti namjena ovog objekta u narednom periodu?

Vesko Mijač: Prije svega, oslanjanje na prirodne resurse, održavanje ekoloških uslova koji su bitni za očuvanje našeg eko sistema, je jedna od najvećih vrijednosti ove investicije. Novčana vrijednost investicije biće poznata nakon preuzimanja 15. jula. Ne postoji namjera promjene koncepta to jeste ostaje i dalje izdavanje kancelarijskog prostora i drugih kapaciteta.

-Prije dvije godine kupili ste  Moll of Montenegro i Hotel Ramada. Ova investicija bila je vrijedna 24 miliona eura. Dakle, za dvije godine pojavljujete se sa dvije velike investicije u Podgorici. Da li je ovim zaista izuzetno značajnim ulaganjima prethodilo interesovanje crnogorskiih institucija, biznis asocijacija… ili želja da pomognete Crnoj Gori i Podgorici?

Vesko Mijač: Odluku za aktivno investiranje u Crnu Goru donio sam nakon ostvarene nezavisnosti 2006. Pozitivna klima za ulaganje je omogućena pravom politikom od strane vlasti u Podgorici i Vlade Crne Gore. Politika Crne Gore je koračanje prema evropskoj uniji i utemeljenju nezavisnosti. Evidentno je da kupovinom sa mojom firmom i kapitalom koji je došao iz Švedske će vremenom biti otvoren prostor i drugim švedskim firmama da osjećaju sigurnost tokom investiranja svog kapitala.

- Ko je Veselin Mijač? Koliko dugo ste u Švedskoj?

Vesko Mijač; Podgoričanin, odrastao u Staroj Varoši, na trgu Božane Vučinić. Sa četrnaest godina sam se sa roditeljima preselio u Stokholm. Već četrdeset osam godina sam u Švedskoj.

-Koliko često dolazite u Crnu Goru?

Vesko Mijač: U Crnoj gori sam svake godine po nekoliko mjeseci, uz kombinaciju rada i odmora.

Kao uspješnom poslovnom čovjeku, što je, iz Vašeg ugla, potrebno Glavnom gradu i državi koja je na putu ka članstvu u EU?

Vesko Mijač: Potrebna je sloga među ljudima kao i bolja informisanost o prednostima ulaska u Evropsku uniju. Veoma je bitno da se ne gubi vrijeme u prepucavanju putem medija, već da svi idu ka postavljenom cilju – ulasku u Evropsku uniju. Da se više piše o tome, a ne o sukobima raznih frakcija.

Što nam je najveći izazov?

Vesko Mijač: To je pitanje za koje bi trebalo puno stranica i vremena za odgovor…

-Planirate li neke nove investicije u zemlji koja Vam je domovina? Planirate li da se vratite?

Vesko Mijač: Svakako planiram još veće investicije, međutim zavisiće od politike koja će se voditi u smislu razvoja Crne Gore prema Evropskoj uniji i prema pravu svojine. Ja nikada nisam ni otišao iz Crne Gore. To je moj osjećaj, prema tome, već sam se i vratio.

prazno

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

sajt mol prvimart

Save

Save

Save

Save

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

hairwizard

 


 
 
   

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save