logo

Save

Save

Save

Save

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

pozadina

Save

Save

Članci

Filter
 • Sve za šetnju po kiši

  Ne morate da budete sportista da biste imali motiv za šetnju ili planinarenje tokom jeseni. Boravak u prirodi ovih dana, pa i mjeseci, višestruko je koristan. Svjež vazduh, tišina, umirujući, blago zamućeni oktobarski pejzaži toplih boja, dugi hod – prijaće i tijelu i duhu. Ne samo da ćete se udaljiti od virusa, nego ćete se relaksirati i ojačati i bolje se pripremiti za slučaj da ga ipak ne izbjegnete.
  U Intersportu sada možete da pronađete sve što vam je potrebno kako biste sasvim mogli da se opustite i uživate, bez obzira na sva dešavanja na nebu (i na zemlji). Šetnja po kiši može da postane jedan od vaših omiljenih izvora radosti. Ali, zašto ne, i trčanje.
  Iskoristite jesenje akcije. Brendovi garantuju kvalitet, a popusti vam ih sada čine dostupnim.
  Najvažnije je, to već znate, imati dobru obuću i nepromočivu jaknu. Intersport nudi i korisne savjete.
  Sigurno i udobno
  Prava obuća za planinarenje je najvažniji dio opreme. Samo u pravoj obući za planinarenje osjećamo se sigurno i udobno. Najvažniji dio obuće za planinarenje jeste đon. Preporučuje se da đon srednje mekoće omogući dovoljno komfora i bude opremljen posebnim sistemom prigušenja. Podloga mora biti dovoljno tvrda kako bi dobro prianjala i na mekoj podlozi. Donji dio đona trebao bi biti izrađen od visoko kvalitetne gume što osigurava dobro prainjanje i na vlažnom terenu. Većina proizvođača za proizvodnju gornjeg spoljašnjeg dijela obuće za planinarenje koriste izdržljive materijale, koji takođe prkose korijenima i stijenama. Neki modeli su opremljeni posebnim pertlama koje omogućavaju jedinstveno zatezanje.
  U Intersport prodavnicama dostupne su muške, ženske i dječije cipele za planinarenje. Pružaju izbor vrhunskih proizvođača kao što su Salomon, Mckinley, Merrell, Adidas, Jack Wolfskin.
  Brda i niske planine
  Šetnja po niskim planinama zahtijeva nešto kompaktniju obuću. Prikladni su modeli srednje visine, koji se protežu preko članka. Ova visina daje čvrstu podršku, što je posebno važno prilikom spuštanja na nekim zahtjevnijim terenima. Poželjno je da je obuća izrađena od vodonepropusnog materijala, po mogućnosti od Goretex ili sličnog materijala, koji stopala uvijek održava suvima. Gornji materijal mora biti izdržljiv, obično se radi o modernim tehničkim materijalima sa kombinacijom kože. Đon ne smije biti premekan, jer je teren u brdima često vrlo grub. Đon mora biti dovoljno robustan.
  Visoke planine
  Kada idemo iznad dvije hiljade metara, moramo se primjereno obuti. Za visoke planine su prikladni izdržljivi planinarski modeli, koji obavezno moraju biti visoki, izrađeni od čvrstog i izdržljivog materijala. Đon mora biti izrađen od nešto tvrđe gume koja pruža dobro prianjanje u svim vremenskim uslovima, a otporna je na oštre stijene i kamenje. Za izlete u planine, bez obzira o kojoj sezoni se radi, preporučuje se obuća od vodonepropusnih materijala.
  Jakne za jesen i zimu
  Za jesenje i zimske mjesece, primjerene su jakne izrađene od nešto debljih i kompaktnijih materijala. Samo jakne izrađene od kvalitetnih tehničkih materijala, otpornih na vjetar, snijeg i kišu, stvaraju efikasan oklop. Membrana koja odvaja vlagu je najvažnija. Treba znati da tehnička jakna ne pruža toplotu. To se postiže srednjim slojem, koji je obično izrađen od toplog flisa. Osim toga, visokokvalitetne moderne jakne opremljene su zavarenim šavovima sa vodootpornim patentnim zatvaračima, a u dijelu pazuha imaju posebne otvore koji se mogu otvoriti, pa tako regulišu prozračnost prema potrebi. Naravno, takođe su opremljene brojnim džepovima, manjim otvorima, kroz koje možete provesti slušalice mobilnog telefona. Većina jakni je takođe opremljena fiksnim ili uklonjivim kapuljačama, koje nam i te kako koriste kada nas uhvati kiša. Osim toga, jakne su prekrivene posebnom vodoodbojnom impregnacijom.
  Tri dijela
  Jakne su takođe podijeljene na najmanje dva dijela. Prva je Hard Shell. Izrađene su od otpornijih tehničkih materijala koji pružaju vrlo dobru zaštitu od vode i vjetra, ali zbog svog sastava su nešto manje prozračne. Druga grupa jakni sastoji se od tzv. Soft Shell materijala. Materijal je mekši, što omogućuje bolju mobilnost, a još uvijek pruža izvrsnu zaštitu od vjetra i vode, a osim toga materijal pruža relativno dobru prozračnost. Wind Stopper je posebna zaštita od vjetra. To je poseban laminatni materijal koji je nalik Gore Texu, ali nije vodootporan. Wind Stopper se najčešće koristi u kombinacijama Flisa i Soft Shella, što u suštini smanjuje otpornost na vjetar.
  Vodoodbojnost
  Vodoodbojnost je svojstvo koje odbija vodu od površine i sprečava vlaženje materijala. To omogućuje tanki sloj impregnacije, koji se nalazi na spoljnoj strani materijala. Zahvaljujući impregnaciji, voda se skuplja u kapljice, koje se lako mogu otresti sa površine. Loše svojstvo impregnacije je, da se postepeno uništava, čestim vlaženjem i pranjem. Možemo je relativno lako obnoviti posebnim sprejevima.
  Takmičenja nema, ali...
  Jesen je za mnoge najbolje i najljepše godišnje doba, idealno za najrazličitije sportske aktivnosti. Zato ne čudi što je jesen vrijeme mnogih masovnih sportskih događaja. Uslovi za trčanje gotovo su idealni.
  Trčanje u jesen je prijatno i zbog temperatura u kojima se manje znojimo i, samim tim, sagorijevamo manje energije. Kada se temperatura spusti na oko 10 stepeni Celzijusa, vrijeme je za helanke i majice dugih rukava. Za jesenje trčanje pogodne su one lakše verzije patika koje su izrađene od najsavremenijih tehničkih materijala koji se brzo suše i ne upijaju vlagu. Ako krenemo rano ujutro, kasno popodne ili čak uveče, sigurno ćemo ući u tanku jaknu za trčanje ili anorak jaknu, što će biti efikasna zaštita ako nas iznenadi kiša.
  Ni kiša, ni snijeg, ni niske temperature nisu razlog da ne uživate u trejl trčanju. Uz pravu opremu, ništa od ovih vremenskih „nepogoda“ nećete ni osjetiti. Dakle, potrebne su vam helanke (tanje i deblje u zavisnosti od temperature), majice dugih rukava, šuškavac i naravno trejl patike koje mogu imati gore-tex (GTX oznaka pored naziva patika) gornjište tako da će vam noge biti suve i po kiši i po snijegu.
  Tu su i sitni dodaci koji mogu da naprave ogromnu razliku: deblje čarape za trčanje vas štite od hladnoće, višenamjenska trakakoju zimi možete koristiti i kao kapu ili kao zaštitu oko vrata, rukavice za trčanje koje su napravljene od tankog ali efikasnog materijala, tako da ih možete nositi na rukama dok ne postignete radnu temperaturu, a onda ih lako spakovati u džep šuškavca ili prsluka.
  Ukoliko vas šetnja gradskim ulicama više privlači nego planinama, planinarske patike mogu biti bolji izbor za vas.
  I još jedan koristan savjet
  Postepeno se navikavajte na nove planinarske cipele. U Intersportu preporučuju da prvo napravite nekoliko kratkih pješačkih tura obližnjim brdima, a tek onda krenete u veće, duže i zahtjevnije ture. Nije na odmet da vam pri ruci bude rezervni par cipela na koji ste već navikli, ukoliko dođe do nepredviđenih situacija.

prazno

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

hairwizard

 


 
 
   

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save